fbpx

Drodzy Goscie, dzisiaj, w srode, 12.09.2012 (g. 20:30) bedziemy goscic:
OLEŚ BROTHERS & THEO JÖRGENSMANN

Muzyka grupy to mieszanka jazzowej dynamiki, brzmien rodem z muzyki współczesnej, energii muzyki entnicznej, autorskich kompozycji w oryginalnym wirtuozowskim wykonaniu.
Zespół w składzie:
Theo Jörgensmann – low G clarinet |D|

Marcin Oles – kontrabas |PL|

Bartłomiej Brat Oles – perkusja |PL|
Theo Jörgensmann
urodzony w 1948 roku, niemiecki klarnecista, uznawany za najwybitniejszego instrumentaliste europejskiego free jazzu, jeden z twórców współczesnego brzmienia jazzowego klarnetu, zaliczanego obok Erica Dolphy i Jimmy’ego Giuffre do najbardziej znaczacych klarnecistów w historii jazzu w Europie.
Marcin Oles i Bartłomiej Brat Oles
od ponad dziesieciu lat tworza autorska muzyke, której głównym punktem odniesienia jest jazz. Sa twórcami autorskich projektów oraz towarzysza wielu sławnym jazzmanom z całego swiata tworzac rytmiczny dream team, jak napisał o nich niemiecki magazyn JazzZeitung. Na liscie ich współpracowników pojawiaja sie nazwiska Kenny’ego Wernera, Davida Murraya, Roba Browna, Chrisa Speeda, Erika Friedlandera, Mathew Shippa, Rudiego Mahalla, Williama Parkera, Andrzeja Przybielskiego i wielu innych. Odnajduja wciaz nowe sposoby na przełamanie stereotypów, udowadniajac, ze kontrabas i perkusja wystarcza, by stworzyc muzyke kompletna, pełna energii i niespotykanych brzmien.
Bracia Oles nazywani sa najwiekszym skarbem polskiego jazzu XXI wieku… Dziennik, 18.01.2008.
Dyskografia:

Miniatures [Nottwo 2003]

Directions [Fenommedia 2005]

Live in Poznan [Fenommedia 2007]

Alchemia [HatHut 2008]

Transgression [HatHut 2012]




Wstep: 15 zl / 10 zl

Comments are closed.