Koncert 
“Oleś Brothers & Theo Jörgensmann”

– Transgression Tour 2013 – 


Pn. 21.01.2013, g. 20:30

Nawet pól roku jeszcze nie minęło od ostatniego koncertu tria 
“Oleś Brothers & Theo Jörgensmann” w “Pardon, To Tu”, a jednak jesteśmy szczęśliwi ze możemy ponownie tych Panów u nas przywitać!!
I to dodatkowo z zacnych powodów: Bracia Olesiowie i Theo Jörgensmann będą swoim koncertem świętowali swoje 10-lecie muzycznej współpracy!!


Zatem zapraszamy bardzo serdecznie naszych gości na wspólne świętowanie podczas ich styczniowego koncertu w “Pardon, To Tu”.



Muzyka grupy to mieszanka jazzowej dynamiki, brzmień rodem z muzyki współczesnej, energii muzyki entnicznej, autorskich kompozycji w oryginalnym wirtuozowskim wykonaniu. 

Zespół w składzie:

Theo Jörgensmann – low G clarinet |D|
Marcin Oleś – kontrabas |PL|
Bartłomiej Brat Oleś – perkusja |PL|


Theo Jörgensmann 

urodzony w 1948 roku niemiecki klarnecista, uznawany za najwybitniejszego 
instrumentalistę europejskiego free jazzu, jeden z twórców współczesnego brzmienia jazzowego klarnetu, zaliczanego obok Erica Dolphy i Jimmy’ego Giuffre do najbardziej znaczących klarnecistów w historii jazzu w Europie.


Bracia – Marcin Oleś kontrabasista i Bartłomiej Brat Oleś perkusista 

od ponad dziesięciu lat tworzą autorską muzykę, której głównym punktem odniesienia jest jazz. Są twórcami autorskich projektów oraz towarzyszą wielu sławnym jazzmanom z całego świata tworząc rytmiczny dream team, jak napisał o nich niemiecki magazyn JazzZeitung. 

Na liście ich współpracowników pojawiają się nazwiska Kenny’ego Wernera, Davida Murraya, Roba Browna, Chrisa Speeda, Erika Friedlandera, Mathew Shippa, Rudiego Mahalla, Williama Parkera, Andrzeja Przybielskiego i wielu innych. Odnajdują wciąż nowe sposoby na przełamanie stereotypów, udowadniając, że kontrabas i perkusja wystarcza, by stworzyć muzykę kompletną, pełną energii i niespotykanych brzmień.

Bracia Oleś nazywani są największym skarbem polskiego jazzu XXI wieku… 
Dziennik, 18.01.2008. 

Dyskografia:
Miniatures [Nottwo 2003] 
Directions [Fenommedia 2005]
Live in Poznań [Fenommedia 2007] 
Alchemia [HatHut 2008]
Transgression [HatHut 2012]

Wstęp: 15 pln

Comments are closed.