kIRk [PL]

Event details

  • 12 lipca 2016
  • 20:30
  • 25 PLN

KUP BILET / BUY TICKETS

kIRk to zespół poszukujący nowych form wyrazu na styku muzyki elektronicznej oraz akustycznej.

Przez ostatnie lata grupę tworzyło trzech muzyków, aktualnie do zespołu dołączyła Antonina Nowacka (wokal). Jest nam bardzo miło że ich pierwszy warszawski klubowy koncert w nowym składzie odbędzie się w „Pardon, To Tu”. Zapraszamy bardzo serdecznie!

❍ kIRk [PL]
❍ Wtorek, 12.07.2016, g. 20:30
❍ Bilety: 25 PLN

❍ Paweł Bartnik – elektronika
❍ Olgierd Dokalski – trąbka
❍ Filip Kalinowski – gramofon
❍ Antonina Nowacka – wokal

 

❍ Bilety

są dostępne w ‚Pardon, To Tu’ przy barze / za pośrednictwem naszej strony internetowej www.pardontotu.pl / lub przed koncertem (od godziny 19:00) ‚na bramce’. Dla studentów, uczniów, emerytów, bezrobotnych przysługuje – za okazaniem ważnej legitymacji – na każdy koncert zniżka w wysokości 10 pln. Te tzw. ‚wejściówki’ można zakupić wyłącznie przed samym koncertem ‚na bramce’ (nie w przedsprzedaży) i do wyczerpania zapasów.

 

❍ kIRk

Płaszczyzną porozumienia jest dla nich improwizacja, która pozwala wyjść daleko poza ograniczenia gatunkowe. Tu prym wiedzie intuicja i umiejętność prowadzenia dialogu. Owocem jest muzyka pełna organicznej dramaturgii, nieskażona oczywistością.

O progresywnym myśleniu i rewolucyjnym podejściu międzymiastowego składu w ciepłych słowach wypowiadali się między innymi lider Swans – Michael Gira, pionier future-jazzowej trąbki Nils Peter Molvaer i matka chrzestna nowych brzmień Mary Anne Hobbs. Oba albumy zespołu zajmowały wysokie miejsca we wszystkich podsumowaniach płyt roku 2011 i 2013, a Gazeta Wyborcza i portal Culture.pl wymieniają kIRk w swoich zestawieniach najciekawszych krajowych zespołów niezależnych.

Przez lata działalności trio współpracowało z brytyjskim gigantem techno Si Beggiem i afrykańskim raperem Artem Melody, a także gościło na opiniotwórczym brytyjskim portalu muzycznym The Quietus, w legendarnym, berlińskim klubie Tresor i na scenach takich festiwali jak OFF, Open’er czy Satta Outside.

kIRk jako kwartet swój pierwszy oficjalny koncert zagrał 19.03.2015 w Trójce w studio im. Agnieszki Osieckiej. Zespół podjął decyzję, by kontynuować i rozwijać tę formułę. Nadchodzące występy będą wyzwaniem – tak dla czwórki muzyków, jak i dla słuchaczy.

 

❍ Dyskografia:

Hitch Hike Fuckerzzz (Neue Heimat 2004)
Droga na Ostrołękę (Noodles Institute of Technology 2005)
Pitchy Pitch (Coin Operated 2006)
Na ramię broń (Ghettofuck 2007)
Karton+ (Ghettofuck 2007)
About Simple Things (16 Wersów 2009)
Msza święta w Brąswałdzie (InnerGuN 2011)
Pył (Memories of the Ghost 2012)
Zła krew (InnerGuN / Oficyna Biedota 2013)
III (Asfalt Records 2015)

 

❍ Patrony Medialne

Dwójka – Program 2 Polskiego Radia
PopUpMusic.pl
Radio Aktywne
Instytut Improwizacji
Jazzarium.pl
Warsaw Insider
FYH
Warszawski Serwis Kulturalny
Uwolnij Muzyke
JazzPRESS
Polish Jazz
JazzSoul.pl
Aktivist